CEP TELEFONU ve NAMAZ

 

 

 

Namazda çalan cep telefonlarının huzur ve huşumuzu bozduğuna çok defa şahit olmuşuzdur. Müslümanlar olarak artık gündemin gerisinden değil önünden gitme vaktidir. Bazılarının beğenmediği fıkıh âlimlerimiz, daha mesele ve problemler çıkmadan farazi fıkıh başlığı altında muhtemel problemlere çareler üretmişken, bizim âlim geçinenlerimiz bugünün basit meselelerine kıyas ve içtihat çerçevesinde dahi çözüm üretmekten aciz kalmaktadır.

Öncelikle Müslümanlar olarak namazda cep telefonlarımızı kapatma şuuruna erişmeliyiz. Cep telefonları bizi dünya ve onun içindekilerle sesli irtibat sağlarken, namaz bizi Rabbimiz ile irtibata geçirmektedir. Makamca büyük sayılan bir kişinin huzuruna girerken telefonunu kapatan Müslüman, neden âlemlerin rabbinin huzuruna çıkarken telefonunu kapatmama durumuna düşer. Bu noktada bir şuur ve bilinç düzeyine erişmek durumundayız.

Ey Müslüman camiye girerken veya namaza başlarken telefonunu dünyaya kapat gönlünü Allah’a aç!

Camiden çıktıktan veya namazı bitirdiğimizde de cep telefonlarımızı açmamız da ayrı bir dikkat edilmesi gereken husustur.

Cep telefonunun 3–5 defadan fazla çaldırılmaması noktasında da bir anlayış seviyesine ulaşmak gerekmektedir. Çünkü bilindiği üzere cep telefonunun ne zaman, nerede çalacağını kestirmek artık mümkün olmamaktadır. Zaten müsait olan kişi 4 veya 5 defa çalma sonrası telefonunu açıp size cevap verecektir. Cevap veremiyorsa mutlaka bir mazereti vardır veya uygun olmayan bir durumdadır.

Bir de gerek cep telefonu ve gerekse normal telefon ve hatta normal görüşmede bir usul ve adap vardır. Bilmece çözdürürcesine, ‘ya hala beni tanımadın mı?’ üslubu pek de yakışık almayan bir durumdur. Arayan kişi muhatabın müsait olup olmadığını sormalı ve kendini tanıtarak iletişime geçmelidir.

Her şeye rağmen insan hata edebilir ve unutabilir. Bu durumda namazdaki kişi tek bir hareket ile telefonunu amel-i kesir olmayacak şekilde kapatmalıdır. Çalmaya devam ediyor ve cemaatin huzur ve huşuunu bozuyor ise ve ameli-i kesir olarak dahi telefonunu kapatmalıdır. Sonra namazı tekrar başlayarak devam etmelidir.

Namazlarımızı ifsat edecek her türlü masivadan uzak kalıp, bizi fahşa ve münkerden uzaklaştıracak namazlar kılabilme temennisiyle selam ve muhabbetler…

Bir yanıt yazın