Günah, inanan insanın tutum ve davranışlarının dini değer yargısıyla durumunu ifade eden bir kavramdır. Günlük kullanım noktasında günah, geniş bir yelpazede ele alınabilmektedir. Haram, mekruh, caiz/uygun değil gibi teknik açıdan birbirinden farklı durumların günah gibi bir kelime ile dile getirildiğini görülmektedir. Buna bir de ebeveynlerin çocuk yetiştirme esnasında kullandıkları sakındırma kelimesi olan günahı eklersek iş daha başka bir boyut kazanır.
İnanan kişi takva seviyesine göre günahlardan sakınmaya çalışır. Bir nevi suçluluk duygusu olan günah psikolojisinin de farklı boyutları söz konusu olabilir. Dini bilgi ve ilahi rahmetin boyutlarıyla ilgili netliği olmayan kişiler, ümitsizlik girdabına savrulabilirler.
Can tende olduğu müddetçe, tövbe kapısının açık olduğunu bilen Müslüman ümitsizliğe kapılmaz. Ders alınan hata, af dilenen günah, bir daha aynı hataya düşmemek kaydı ile gelişime de katkı sağlayabilir.
«Ben ne de olsa bir daha af edilmem» gibi bir algı ile olumsuzluklara bulaşmak da ciddi bir hata olarak karşımıza çıkmaktadır. Mahviyet ve Rabbi karşısında mahcubiyet manasındaki psikoloji kısmen bir mana ifade edebilir.
Hata ve günahlardan ders alıp kaliteli hayata adım atabildiğimiz günler ümidiyle…