Karne ve Tatil – Hüseyin Dönmez

“Misafir Kalem”Çocuk eve gelir. Aile, karneyi merakla beklemektedir. Baba ile oğul konuşurlar.

Baba: Bak şu aldığın karneye! Hepsi zayıf, içinde bir tane iyi yok! Sana yakışıyor mu?…
Çocuk cevap verir: Babacığım, bana ne darılıyorsun? Onları ben yazmadım, hoca yazdı!…
Bir eğitim öğretim döneminin sona ermesiyle birlikte öğrencilerin hasretle beklediği tatil günleri başlıyor. Çocuğumuz / Öğrencimiz ile beraber bir dönem boyunca emeklerimizin karnesini alacağız.

İyi ya da kötü olabilir… Unutmamanız gereken şey; bunun bizim de karnemiz olduğudur! Çocuğumuzla / Öğrencimizle yeteri kadar ilgilenip ilgilenmediğimizi bir kez daha düşünelim ve karnedeki notlardan kendimize ait payı alalım! Ebeveyn / Hoca olarak yapmanız gereken; Çocuğumuzun / Öğrencimizin neyi yapıp neyi yapamadığını gözlemleyerek ona destek olmalı, yapabildiklerini ona sık sık hatırlatıp öz güvenini kaybetmemesini sağlamalıyız. II. Dönem hataları azaltmak için önlemler alalım, yardımcı olalım
Öğrenciler okul, ders çalışma ve sınavlarla ilgili birçok sorumluluğu geride bırakmanın hazzını tadarken veliler ise “On beş gün boş boş oturacak mı bu çocuklar?” sorusunu sormadan edemiyor.
Eğitim sistemimizde maalesef yarış atına dönen çocuklarımız tatili bir dinlenme ve rahatlama zamanı olarak görüyorlar. Ama veliler ise çocuğunun uzunca süren tatillerinde boş(!) durmasını zaman kaybı olarak değerlendiriyor. Yeni bir şeyler öğrenebilmesi için fırsat olabilir mi düşüncesini taşıyor. Bu düşünce de onları öğrencilerini yoğun bir ders programının içerisine sokmaya sevk ediyor. Neticede bir işe yaramadığı gibi aile ve öğrenci arasında gerginlik oluşuyor ve çatışmalar görülebiliyor. Bu da tamiri zor zararlar açabiliyor.
Peki ne yapmalı?
Boş vaktin, boşa geçirilen vakit anlamına gelmediğini, değerlendirilmeyen zamanın boş vakit olacağı ve hesabının verileceği sorumluluğu küçük yaşlarda verilmelidir. Bu mesuliyetle; tatil anlayışımıza göz atmak, tatili boşa harcanan büyük bir zaman dilimi değil de dolu dolu değerlendirilen, farklı beceri ve davranışların kazanıldığı, ruhun ve bedenin tam olarak dinlendiği, bir okun fırlamak için gerildiği fırsatlarla dolu bir dönem olarak görülmelidir.
Yarıyıl tatili; çocuğun ailesiyle daha fazla zaman geçireceği, dinleneceği, yeni eğitim dönemi için enerji ve motivasyonun depolayacağı bir dönem olarak değerlendirilmelidir. İlk ve orta okul yılları çocuğun kişiliğinin gelişmeye devam ettiği kritik zamanlardan biridir. Bu evrede kurulacak sağlam aile ilişkileri ve ahlaki-manevi karakter temelleri, çocuğun gelecekte nasıl birisi olacağına yön verecek temel noktalardandır.
TATİL programımız nasıl olmalıdır?
• Bir dinlenme ve düşünme süresi
• Bir tatil planı
• Tarihi ve Kültürel Geziler
• Aile büyüklerini ziyaret
• Kitap Fuarlarını Ziyaret
• Ders Çalışma zamanları
• Kitap / Dergi Okuma
• Zeka Geliştirme Oyunları
• Sportif Faaliyetler

Hüseyin Dönmez
Tüm Yazıları İçinTıklayınız

Eğitim Çalışmaları ve videoları için Tıklayınız
http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=1204432913

Eğitim Çalışmaları ile ilgili yorumlar içinTıklayınız
www.twitter / HuseyinIsk

Bir yanıt yazın