Kolaylık, Zorluğun Ardına Gizlenmiştir

Bazen hayatta baş etmekte güçlük çektiğimiz darlık ve zorluklar olabilir. Onların üstesinden nasıl geleceğimizi bilir isek, kolaylığa erişmek mümkün olur. Bu hayatın birçok aşamasında görülebilen bir durumdur. Barajda bekletilen sular da borulardan basınç ile geçerek, enerji üreterek yoluna devam eder. Bazen “Çırçır Şelalesi” haline bile gelebilir.
Sabır ile denenmeyen insanın kalitesi tam olarak ortaya çıkmayabilir. Zora talip olmayan kolay bir hayat yaşayamaz. Zorluk ile beraber kolaylık, darlık ile beraber genişlik vardır. Hayatta, nimet külfet dengesi, hüküm sürer.
Belki de bu durum imtihan gerçeğinin bir cilvesidir. Hatta bazen zorluklar, insana gidişatını sorgulama ihtiyacı hissettirebilir. Muhasebesini iyi yapabilen, güzel bir istikamet belirleyebilir. Önemli olan süreç yönetimi ve istikamettir. Niyet iyi ise akıbet de iyi olur. Kem âlet ile kemâlat olmaz. Zorluk ile nasıl baş edilebileceğini öğrenmek gerekebilir.
Bilinçli rehber ve danışmanlar, insana ışık olabilir. Güzel örneklere her daim ihtiyaç vardır.
Zorluk karşısında yılıp pes edenler, kolaylığa erişemezler. Mecelle kaidesi de ‘bir şey daralınca, genişler’ şeklindedir. Ayette de ‘zorluğun peşinden kolaylığın geleceği’ ifade edilmektedir.
Tasavvufta da “kabz” darlık, tıkanıklık ve “bast” genişlik, rahatlık ve açılım halinden bahsedilmektedir.
İnsan olabilmek, azimli ve kararlı şekilde istikâmet üzere devamı gerektirir.

Bir yanıt yazın