İnsanlar, zaman zaman kendilerini bakıma almalıdır. Araçların bakımı ve dinlenmesi gibi insan ve ilişkileri de bakım ve terapiyi gerektirebilir. Günlük meşguliyetlerin dışında, farklı ortam, paylaşım zeminleri ve sohbetler bunları sağlayabilir. Bazen de farklı uğraşlar esnasında 3. gözün profesyonel değerlendirmeleri ile meşguliyet terapisine ihtiyaç duyulabilir. Çünkü insan etkileşimleri çok karmaşıktır. Çocukluktan, aileden, toplumdan, kültürel kodlardan ve şuuraltından gelen farklı uyarılar, tutum ve davranışları yönlendirebilir. Bunların bazıları, karşı tarafın hayat ve inisiyatif alanını kısıtlayıcı olabilir.
Kişilik sahasına müdahale her kişinin kaldırabileceği ve izin verebileceği bir durum olmayabilir. Bu meşguliyetler esnasındaki değerlendirme ve terapiler, bazı iyileştirme ve çözümlemelerin yardımcısı olabilir. Kişinin severek, benimseyerek, kendini kaptırdığı meşguliyetler, tutum ve davranışlar ile ilgili bazı ip uçları verebilir. Bunlar üzerindeki tahlil ve değerlendirmeler, etkileşimlerde süreç yönetimine katkı sağlayabilir.
Varlık sebebini fark ettirecek ve bir eserin açığa çıkmasını sağlayacak meşguliyetler, kişiliği de besleyen bir unsur olacaktır. Hobi tarzı meşguliyetler ile varlık sebebini ortaya çıkaracak meşguliyetler arasındaki geniş yelpaze, kimliğin şekillenmesinde 1. derece etkin olabilir. Öz bakım şeklindeki bu meşguliyetlerin arasına yerleştirilecek niyet, ruh ve hedef, «ha işte buydu benim yapmak istediğim» şeklinde bir doygunluğun yolunu da açabilir.
Kalıcı bir eser bırakmaya vesile olabilecek ve varlık sebebimizle buluşabilecek meşguliyetler ile daha huzurlu günlere erişme dileğiyle…