NESİLLER ARASI İLETİŞİM
30 Eylül 2017
Ailevî Gelişim, Toplumsal Gelişim
1,758 Views
- Nesiller arası iletişim; kültür, değerler, bilgi ve tecrübe aktarımının en kestirme yoludur. İletişim çağında, nesiller arası köprülerin kurulmaması çok büyük kayıptır. Büyüklerine tahammül edemeyen gençlik; stres, endişe ve çelişkilerle en verimli çağlarını boşa harcayabilirler.
Sosyal medya; nesiller ve büyük aile irtibatları için doğru kullanılabilirse muhteşem kapılar açılabilir. Elbette birebir sohbet ve iletişimin yerini hiç bir şey tutmaz. Ancak yazışarak fikir paylaşımlarının kalıcı hale gelmesi ve söz uçar yazı kalır gerçeğinin hayata da taşınması söz konusu olabilir. O zaman birebir tanışma sonrası yazışarak konu müzakeresinin kapıları açık tutulmalıdır.
Eskiden aileler, akşam yemeği sonrası tek odada yanan soba veya ateşin etrafında toplanır ve sohbetleşirdi. Elektrik de kesilmiyor ki, gaz lambası veya mum ışığında sohbet edebilelim. Zaten telefonun şarjı bitmeden kimse etrafına da bakmıyor.
Her türlü imkan ve fırsata rağmen, özgün ve doğru bilgi kaynakları ile irtibat kuramayan genç, yaşadıklarını sadece kendi başına gelen bir problem gibi görüp strese kapılmaktadır. Karşılaştığı bazı zorluklar ile nasıl baş edeceğini bilemeyen genç; sigara, yanlış arkadaş grubu, kötü alışkanlıklar ortamıyla fıtrat ve güzelliklerden uzaklaşabilmektedir. Her kişi geçtiği karanlık yola bir ışık yakarsa, bütün yollar aydınlanmış olacaktır. Nesiller arası iletişimden bu tür ışık ve faydalar çıkarabilmek mümkündür.