İntihar Psikolojisi

İnsanî değerlerin bittiği, hayattan beklentilerin son bulduğu noktada, değersizlik veya çaresizlik düşüncesinin beslediği intihar psikolojisi söz konusu olabilir.

İnsanın bir anı diğer anına uymayabilir. Bazen kendimizi çok değerli hissederken bazen de değersiz hissetmemiz söz konusu olabilmektedir. Ama hayat her şeye rağmen değerlidir.

Kişinin kendi hayatına son vermesi diye bir lüksü hiçbir zaman olmayacaktır. Bu noktadaki insanlar da doğru kişiler ile iletişime geçmelidirler. Eğer doğru düşünce, kişi ve atmosferi oluşturabilirlerse, daha sonra dönüp baktıklarında hiç de kötü düşüncelere kapılmanın gerekmediğini fark edeceklerdir.

İntihar girişiminde bulunan kişi, gerçekten ölme arzusunda olabileceği gibi, bu davranışı ile çaresizliğini ve umutsuzluğunu dile getirmek amacı da gütmüş olabilir.
İnsanlarda intihar girişimi nedenlerinin başlıcaları;
Kaybedilen, çok sevilen objeye kavuşmak için (ana-baba ölümü gibi),
Ölüm ne demektir anlama isteği,
Başkalarının dikkatini çekme, yönetme veya onları cezalandırma isteği,
Sıkıntı belirtisi olarak intihar etme,
Öfkenin, suçluluk psikolojisinin ve depresyonun sona erdirilmesi düşüncesi

Hayat rastgele düşünce ve stresler için sona erdirilemeyecek kadar değerlidir.

Zaten inanan insanın intihar etme gibi bir davranışı olamaz. Çünkü ebedi cehennem tehlikesi vardır. Fani hayatın bazı bazı problemlerine imkanlar aleminde çözüm bulamayan ebedi hayatta tam olarak çaresiz kalacaktır.

 

 

Bir yanıt yazın